Kielikoulun blogi

Kielikoulun blogi

torsdag 29 november 2012

Äidit Mammor

Tänään Knivstan 6-8-luokkalaiset olivat Mammor-taidenäyttelyssä. Mm. monta Marja Rudan teosta oli esillä Uppsalan kaupunginteatterin galleriassa.

Tehtävänä oli kuvan analyysi ja tulkinta. Se tuntui ensin oudolta ja vaikealta, mutta pian oppilaat havainnoivat kuvia tarkkaan. Välillä oli kuitenkin vaikea pukea sanoiksi tunteita, joita kuvat herättivät tai assosiaatioita, joita niistä syntyi. Puhuimme suomea ja kirjoitimme tietysti vain suomeksi.

Galleriassa ei ollut muita kuin me juuri silloin iltapäivällä ja siellä oli aivan hiiren hiljaista, kun oppilaat tutkivat tauluja.



"Tulkinta on aina katsojan työtä: teos saattaa herättää katsojassa muistoja tai tunteita, joita taiteilija ei ole edes ajatellut ja muut eivät voi tavoittaa.
Kuvan tulkintaan vaikuttavat  kolme pääseikkaa: itse teos, sen tekijä ja katsoja. Aiemmin taiteilijan merkitystä korostettiin ja pyrittiin selvittämään tekijän tarkoitus. Nykyisin kiinnostus on siirtynyt teoksen ja katsojan suhteeseen, sillä on huomattu, kuinka moninaiset tulkintamahdollisuudet jokaisella teoksella on. "

Lähde: Etälukio: Kuvan tulkitseminen

Tässä muutamia suosikkitauluja, Sateen jälkeen, Aikainen aamu ja Meri:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar